Aanplant Tips&Tricks
Jute doek of potten
Het is belangrijk om de jute doek om de wortels niet te verwijderen bij de aanplant. Bij een draadkluit hoef je de draad en de jute doek niet te verwijderen. De dikste draad bovenop de kluit mag je na de aanplant doorknippen, dit voorkomt ingroeien. De jute doek verteert en de draad roest voor 100% weg, dit is niet schadelijk voor het milieu.
Plastic potten dienen wel altijd verwijderd te worden. Gooi deze, indien mogelijk, bij het afval voor plastic zodat ze gerecycled kunnen worden.
Plantgaten of plantsleuf
Graaf een plantgat of sleuf die ongeveer 5 cm breder is dan de kluit. De plant hoeft er maar net in te passen. Plant de struiken nooit te diep. Bovenkant van de kluit of de pot is bovenkant maaiveld.
Planthoogte 100-125 cm en 125-150cm -> Kluit doorsnede 35 cm en hoogte 30 cm
Planthoogte 150-175 cm en 175-200cm -> Kluit doorsnede 40 cm en hoogte 30-35cm
Planthoogte 200-250 cm -> Kluit doorsnede 40-50 cm en hoogte 30-35cm
Aanplanten
* Maak de bodem van het plantgat los met de spade en zet de planten in de sleuf.
* Zet alle planten in de sleuf en verdeel de planten over de gehele lengte. Bij een lange lengte kun je het opdelen in stukken.
* Zorg dat de bovenkant van de kluit gelijk is met het maaiveld. Het is belangrijk de kluit niet te diep te zetten. Bovenkant maaiveld is bovenkant kluit. (een paar centimeters maakt geen verschil, maar 10 of 20 cm te diep wel).
* Draai de mooiste kant van de plant naar de tuin of het terras.
* Kijk van een afstand of de planten naar tevredenheid staan.
* Maak vervolgens de sleuf voor 50% dicht met aarde.
* Zet de sleuf vol met water. De aarde vormt nu modder. De aarde zal nu goed aansluiten op de kluit onderin de sleuf waardoor de wortels meteen aan kunnen groeien. De planten komen nu al zeer goed vast te staan en zet de ze goed recht.
* Als het water helemaal weggetrokken is, kan de sleuf helemaal dicht gegooid worden met aarde. Stamp nu met lichaamsgewicht de aarde rondom de kluit goed aan.
* Leg de druppelslang boven op de wortels, zorg dat de druppelslang niet geknikt is. Of maak een watergeefrand, zodat het water niet weg stroomt.
* Als laatst strooi je na aanplant biologische mestkorrels, een handvol of een drinkglas per plant.
Compost of tuinaarde toevoegen
Heb je last van schrale grond dan adviseren wij compost of bemeste tuinaarde te verwerken bij de aanplant van de haag. Deze kun je mengen met de grond die je uit het plantgat gehaald hebt. Bij goede/normale grond is het voldoende om na de aanplant mestkorrels te verwerken.
Planten vastzetten aan een lijn
Als de haagplanten aangeplant op de bovenstaande manier (-> sleuf maken - > planten erin -> 50% aanvullen met aarde -> Sleuf volzetten met water / modder creeeren -> Water weg rest aarde aanvullen en aanstampen) Dan staan de planten zeer goed vast en zullen ze niet omwaaien en hoeven ze niet vastgezet te worden.
Let op: Als de planten alleen aangestampt worden en niet met water geplant worden, staan ze niet stevig en heb je kans dat ze omwaaien.
Snoeien na aanplant
Wij adviseren om planten te snoeien volgens de informatie die we geven. Deze kun je per plant vinden op de productpagina. Planten kun je alleen na de aanplant snoeien indien het niet meer gaat vriezen. Enkele takken wegknippen na de aanplant is helemaal geen probleem.
Water geven
Het is erg belangrijk om na de aanplant de planten water te blijven geven. Op onze informatiepagina verzorging vind je een schema die je kunt gebruiken voor het watergeven van de planten.
Heb je vragen over de aanplant? Neem gerust contact met ons op en we zullen je graag van advies voorzien.